Rent a car

Полезна информация

Как да избера кола под наем?
Когато избирате кола под наем е добре да вземете под внимание следните параметри:

-броя пътуващи
-километрите които планувате да изминете по време на наемния период.Ако не планувате да пътуате на дълги разстояния понякога е по-изгодно да наемете кола с ограничен пробег
-количеството багаж,който ще вземете със себе си.Добре е да обърнете внимание на вместимостта на багажника за да не останете изненадани при невъзможността да поберете багажа си.
-вида гориво на колата-дизел или бензин
-трансмисията на колата-с ръчни,автоматична или полуавтоматични скорости
-възрастта на шофьора.Условията за минимална възраст и млад шофьор варират от компания на компания и може да спестите средства като наемете кола от компания с по-минимални изисквания
-включените застраховки,ограничаващи Вашата отговорност в случай на щета или кражба може да бъде ограничена до размера на самоучастието или напълно ограничена в зависимост от видовете застраховки включени във наемната цена или заплатени допълнително на място
-категорията кола,която желаете да наемете.Важно е да се знае,че Rent a Car компаниите,не гарантират определена марка автомобил,а само неговата категория.
-работното време на обслужващия Rent a Car офис,тъй като при наемането на автомобила извън работното време на обслужващия офис е свързано със заплащането на допълнителни такси.

Какъв е размера на депозита и за какво служи той?
Размерът на депозита се определя от конкретната Rent a Car компания и зависи от категорията автомобил,дестинацията по наемането на автомобила,възрастта на шофьора ,цената на резервоар гориво ,стойността на самоучастието при евентуални щети или кражба на автомобила и др..В зависимост от политиката на конкретната Rent a Car компания сумата която ше бъде блокирана по вашата карта може да включва и размера на франшиза (самоучастието).Депозитът служи като гаранция ,че Наемателят ще върне автомобила с уговореното гориво и в състоянието в което е предаден и се отблокира от няколко дни до 30 дена в случай,че Rent a Car компания,не предяви претенции.

Какъв е размера на самоучастието т.нар. франшиз (excess)?
Размерът на самоучаститето при щета или кражба се определя според условията на включената в наемната цена застраховка,която може да ограничава частично или напълно Вашата отговорност при щета или кражба.Обикновенно включените в наемната цена застраховки изключват щети по предните стъкла, огледалата, колелата, гумите, тасовете, шасито, покривът и ключалките.

Каква е политиката по отношение на горивото?
Съществуват три опции за наем на автомобил по отношение на предоставеното гориво.
-Full to Full При тази опция автомобила се предава с пълен резервоар и трябва да бъде върнат също с пълен
-Level to Level При тази опция автомобила се предава с определено количество гориво и трябва да бъде върнат със същото количество
-Full to Empty При тази опция автомобила се предава с пълен резервоар,като горивото се заплаща предварително по определена от Rent a Car компанията цена.Възможно е и заплащане на допълнителна такса.

Какво е представлява договора за наем?
Договорът за наем се подписва директно с Rent a Car компанията,непосредствено преди наемане на автомобила.В него се посочват заплатените по издадения ваучер услуги и застраховки,размера на франшиза,условията за наемане , отговорностите и задълженията на двете страна,размера на депозита,процедурата която трябва да следвате при повреда,щета или кражба на автомобила ,гратисен период при връщане на автомобила и др.

Защо да закупя застраховки при наем на автомобил?
При наем на автомобил Наемателят е отговорен за пълната стойност на всички щети нанесени на автомобила,липси или кражба,както и произтичащите от това допълнителни разходи.При закупуване на застраховка към наемната цена имате възможност да ограничите Вашата отговорност напълно или до размера на франшиза (excess) по закупената застраховка.

Мога ли да си върна заплатена сума за неизползвано време?
За съжаление не.Цената на направената при нас резервация се изчислява за конкретен наемен период по преференциални цени,непозволяващи промени след вземането на колата от Rent a Car компанията,с която влизате в договорни отношение веднага след подписването на договора за наем.

Какво да направя в случай на повреда?
В случай на повреда,моля свръжете се директно с Rent a Car компанията на посочите в договора телефони и следвайте дадените инструкции.Не се опитвайте само да поправите колата или да ползвате професионални услуги,без изричното позволение на Rent a Car компанията.

Какво се случва, ако претърпя инцидент с наетия автомобил?
Ако претърпите инцидент с нает автомобил, задължително трябва да позвъните на посочения в договора за наем на автомобил телефон за връзка, както и да информирате съответните ограни.

Какво да направя в случай на кражба?
При случай на кражба на наетия автомобил или части от него незабавно се свържете с Rent a Car компанията на посочите в договора телефони и следвайте дадените инструкции,а също така съответните органи трябва да бъдат информирани за да бъде издаден съответния протокол.

Каква е моята отговорност като Наемател?
При наемането на автомобил Наемателят е длъжен да се отнася грижливо към наетия автомобил и е материално отговорен за всички нарушения и наложени му глоби по времето на ползване на автомобила ,както и за всички разходи по отношение на стойността на автомобила, необходима за възстановяването му в първоначален вид, включително разноските по връщане, ремонт, пропуснати ползи от наем в случай на частична щета. Наемателят дължи пълно обезщетение и при кражба и /или липса на: елементи на автомобила, чистачки, касетофон, навигационна система, антена, гуми, джанти, тасове и ,повреден интериор,както и при замърсена тапицерия, нетърпима миризма на цигарен дим и други замърсявания по интериора и екстериора на автомобила, изискващи специално почистване.Наемателят няма право да използва наетото МПС под въздействие на алкохол или наркотични вещества,за състезания, спортни прояви и шофиране off-road,-за тестове и експериментално шофиране,за преотдаване на трети лица,за криминални прояви, за превоз на опасни товари и теглене на други МПС.

Какво да направя ,ако полета ми закъснява?
Ако полетът Ви закъснява е и няма да имате възможност да вземете автомобила в посочения на ваучера час и последващия гратисен период моля свържете се с нас или директно с офиса на Rent a Car компанията и я уведомете за настъпилите промени за да не загубите правото си за ползвате услугата. Ако в следствие на закъснял полет часът на вземане на автомобила се окаже извън работното време на обслужващия офис ,може да се наложи да изчакате до следващия ден или ако Rent a Car компанията предложи да Ви изчака да заплатите допълнителна такси,който в повечето случаи се изчисляват на час след официалното работно време на офиса.

Нямам кредитна карта?Мога ли да наема кола?
Ако не притежавате кредитна карта,може да предоставите данните на кредитната карта на пътуващо със Вас лице,като в договора за наем се сключва с лицето на чието име е кредитната карта,а Вашето име се посочва като допълнителен шофьор,срещу допълнително заплащане.Важно условие лицето притежаващо кредитната карта да отговаря на изискванията за наем:шофьорски стаж ,валидна шофьорска книжка и валиден документ за самоличност.Някои Rent a Car компании позволяват заплащането на депозита и с дебитна карта,срещу закупуване на допълнителна застраховка,ограничаваща Вашата отговорност в случай на кражба или щета.

Какво се случва, ако изгубя документите или ключовете на наетия автомобил?
При загуба на документи или ключове на нает автомобил е необходимо веднага да уведомите служител на Rent a Car компанията ,като ще Ви бъде начислена допълнителна такса.

Как мога да огранича или изключа своята отговорност за наетия автомобил?
За да изключите или ограничите своята отговорност до минимум трябва да закупите допълнителна застраховка Пълна застраховка на място (т.нар SCDW или подобна) или пакет ,в който тя е включена. Пълната застраховка се предлага от Rent a Car компанията и всички разходи при случай на щета или кражба се покриват директно от застраховката,според условията описани в нея."Маджестик Турс" ЕООД може да предложи иа Потребителя и алтернативна застраховка на значително по-ниска цена и с по-добро покритие,като при нея Потребителя заплаща на място всички разходи,произлезли от наемането на автомобила  ,а застрахователната компания ги възстановява по негова банкова сметка след определен период от време.Повече информация относно този вид застраховка,може да прочетете в менюто Застраховки.

Мога ли да съкратя или удължа наемния период на автомобила?
Може да направите промени по заплатена резервация до началото на наемния период със съдействието на „Маджестик Турс“ ЕООД.След подписането на договора за наем и вземането на колата всички промени трябва да бъдат съгласувани директно с Rent a Car компанията.Съкращаването на периода на наема не Ви дава право на възстановяване на заплатени средства за неизползвано време.

Няма да успея да върна наетия автомобил навреме. Ще ми бъдат ли начислени някакви допълнителни такси?
Rent a Car компаниите обикновенно дават гратисен период ,през който може да върнете колата без начисление на допълнителни такси,като някои от тях изискват Наемателя да предопреди предварително ,че ще закъснее с връщането на автомобила.След изтичането на гратисния период на Наемателя се начислява допълнителна такса в размер на един наемен ден,по официалните дневни тарифи на Rent a Car компанията,които могат да бъдат по-високи от предложените от нас в цената на предплатената резервация.

Договорът за наем на автомобил е на мое име. Може ли друг да шофира автомобила?
Да, автомобилът може да бъде управляван и от други шофьори, но те трябва да бъдат вписани в договора за наем и да предоставят валидни шофьорска книжка и документ за самоличност. За всеки допълнителен шофьор се заплаща такса допълнителна такса на ден.

При наемането на автомобил мога ли да пътувам с него извън страната или района по наемането?
Шофирането извън страната или района по наемането e свъзано с подготовка на допълнителни документи и зависи от условията на конкретната дестинация и Rent a Car компания.Повечето Rent a Car компании изискват да бъдат предопредени поне 14 дена предварително.Услугата е свръзана и със заплащане на допълнителна такса.

Ще пътувам с дете. Трябва ли да си осигуря детско столче?
Според изискванията на страната,където ще карата автомобила може да сте задължени да ползвате детско столче или детска седалка за бебета и деца под определена възраст.Детското столче и детската седалка могат да бъдат наети от Rent a Car компанията на място,като е препоръчително те да бъдат заявени предварително в момента на резервацията или преди началото на наемния период,както и да бъдат ползвате Ваши.

Мога ли да закача ремарке или каравана към наетия автомобил?
Rent a Car компаниите не позволяват тегленето на друго МПС или ремаркета, пренасянето на едри, насипни и др. видове товари, извършването на off road преходи ,както участие в състезания, обучения, тренировки, изпитания с наетия от тях автомобил.