Остров Мадейра

Aрхипелагът Мадейра се намира в Атлантическия океан, на 500 км от Африка и на 1000 км от Европа и се състои от островите Мадейра и Порто Санто, както и от двата необитаеми острова Selvagens (Селвагенс ) и Desertas (Дезертас). Благодарение на отличното си географско разположение и планински релеф, тези острови имат изненадващо мек климат, с умерена влажност и приятни средни температури от 25 ° C през лятото и 17 ° C през зимата. Температурата на морето e средно 22 ° C през лятото и 18 ° C през зимата.

Територията на остров Мадейра е 741 км2, с дължина 57 километра и ширина 22 километра. Въпреки че е малък, той е богат на величествена природа и рядко срещана красота. Столицата на острова е град Фуншал (Funchal) е постровн през 1508г. и  разположен в южната му част. Градът  е оновния център за търговия, туризъм и култура в целия архипелаг, с очарователните си улици, облицовани с красиви, цветни къщи. 

Порто Санто е най-малкият от населените острови на архипелага Мадейра. Уютът и гостоприемството на местните жители, мекият климат през цялата година, великолепните непокътнати пейзажи и богатството и разнообразието от природни, исторически и културни ресурси са само част от причините, поради които трябва сами да откриете този рай.
Тук спокойствието и тишината вървят ръка за ръка и мястото е подходящо за истински релаксираща почивка.
Порто Санто може да се похвали с 9 км фин златист пясък, притежаващ редки терапевтични свойства за лечение на ортопедични и ревматични проблеми и идеален за слънчеви бани. Богата на калций, йод и магнезий морска вода, идеална за възстановяване от липсата на минерали, причинени от стрес и умора, е друга причина, която прави тази дестинация уникална.
Въпреки близостта си до остров Мадейта, почвата на остров Порто Санто а е доста пясъчна и много бедна на хранителни вещества.
В северната част на Порто Санто са разположени няколко планински върха, като най-високия от тях е Pico do Facho, разположен на 517 метра надморска височина. Тук се намира и къщата музей на "Кристофър Кълумб".

Архипелагът Мадейра е разположен в Атлантическия океан, на 978 км. югозападно от Лисабон, на около 700 км. западно от африканското крайбрежие и на 450 км. северно от Канарски острови.
Остров Мадейра има много неравен терен, като най-високата му точка е връх Pico Ruivo (1862 м).Северното крайбрежие е доминирано от високи скали, а в западната част на острова се намира платото Paul da Serra с надморска височина от 1,300 до 1,500 м.

Остров Мадейра е открит от Tristão Vaz Teixeira, Bartholomeu Perestrelo и João Gonçalves Zarco, двама португалски изследователи през 1419 г., които му дават днешното име (в превод "дърво", поради изобилието на тази суровина в района)
Забелязвайки потенциала на островите, както и стратегическото му значение, тук през 1425г. пристигат и първите колонизатори.
Засяването на някои селскостопански култури, като захар от захарна тръстика, бързо осигурява на Мадейра окономически просперитет, като през втората половина на петнадесети век град Фуншал става задължително пристанище на европейски търговски пътища.
През седемнадесети и осемнадесети век производството на визно дава нов тласък на икономиката на Мадейра, а през деветнадесети и двадесети век идват и  първите туристи от европейската аристокрация, привлечена от естествените терапевтични качества на острова.
През 1976 г. Мадейра става автономен регион на Португалия.

.

.

Топ пътувания в Остров Мадейра